Tussen ongeveer 1750 en 1860 stond aan de overkant van de zandweg ‘Herberg De Pas’. Die stond op de kruising van de weg van Deventer naar Hellendoorn en die van Raalte naar Rijssen.
Hier konden de reizigers uitrusten en een versterkertje tot zich nemen.
Als een paard te moe was, werd van paard gewisseld of er kwam een extra paard voor de wagen. Daarna werd verder gereisd over de vaak mulle en steile zandwegen.
Volgens een overlevering kwam hier Lodewijk Napoleon op bezoek toen hij met een konvooi op doorreis was naar Twente.
De herberg was ook van belang voor de vergaderingen van de Marke Haarle. in de oude markeboeken staat dat, zeker tussen 1795 en 1818, in de herberg werd vergaderd over het beheer van de Marke (gezamenlijke gronden).
in de 19e eeuw brandde de oorspronkelijke herberg af en werd niet herbouwd. Landgoedeigenaar Van Wulfften Palthe kocht in 1898 de boerderij waarin u nu zit. Verschillende families hebben hier daarna gewoond.

In 2016 is gestart met een grondige verbouwing, waarbij veel oude elementen samen zijn gevoegd met nieuwbouw. Met een sfeervolle Theeschenkerij als prachtig resultaat. Sinds oktober 2017 is Theeschenkerij Herberg de Pas geopend en ontvangen wij 7 dagen per week onze gasten.